Първата крачка

Най-трудно е да вземеш решение и да започнеш. В началото е най-трудно. Защото много мислиш. През главата ти минават какви ли не мисли …



Дали да направя точно това. Дали не трябва да събера още информация, да поискам още съвети, да отида на още някой и друг курс? Дали ще мога да се справя?

Изисква толкова много
време и работа. С течение на времето не знаеш как точно ще се развият нещата. Дали няма да се откажеш още в началото?

Това са вътрешните ви демони, които ви ръчкат постоянно, карат ви да се съмнявате в себе си и в стойността си и ви карат да се откажете още преди да сте започнали, без дори да опитате или преди да сте направили всичко по силите ви, защото според тях :”Просто не си струва и изобщо никога няма да стане".

Всеки път, когато ви налегнат мисли за съмнение и безсмисленост на нещата, които искате да направите, разпознайте ги и ги изгонете. Заместете ги с вътрешните стимулатори и мотиватори като:

  • Ако някой друг може да го направи, мога и аз;
  • Това, че никой не го е направил, не означава, че е невъзможно, а може би само, че ще изисква повече постоянство, вяра и време;
  • Ще започна да го правя въпреки всичко, пък с течение на времето ще преценявам „в крачка” какво да предприема нататък.
  • Когато го започна, нещата сами ще се подредят по някакъв начин и ще намеря сили, възможности и идеи да доведа нещата да край.

Не се притеснявайте от притесненията си. Нормално е да се чувствате така в началото на нещо ново. Знаете ли, че за да излети една ракета в космоса, изразходва голяма част от горивото си при излитането, за да преодолее гравитацията.

По същия начин, когато човек започва нещо ново, най-много усилия са му необходими, за да излезе веднъж от  рутината, от инерцията която си е създал. Но веднъж направил първата крачка, нещата стават много по-лесни. Тогава продължаваш да правиш крачка по крачка, дори да са съвсем малки крачките – знаеш, че се движиш и че вървиш напред.

Но трябва да направиш първата крачка. Трябва да излезеш от зоната на комфорт, да направиш нещо ново, нещо от което се страхуваш, нещо непознато.

Всеки път когато опитваш нещо ново, нещо от което си се страхувал преди това, и все пак си го направил, това увеличава самочувствието и вярата в собствените ти сили и ти дава надеждата и самоувереността да продължаваш напред, да поемаш нови предизвикателства, да преодолееш нови страхове, да изкачиш нови върхове.

За това, да направим нещо различно днес, нещо съвсем малко, но да бъде нещо ново, или нещо което ни притеснява, нещо, от което се страхуваме.

Наблюдавайте усещанията си. Наблюдавайте как се чувствате. Не ги анализирайте, просто наблюдавайте. 

Почувствайте страха и все пак направете това, което трябва.

После ще имате усещането за постигнат успех, за свобода и сила. И ще се гордеете със себе си и ще си повярвате, че сте способни на много повече! Опитайте!