Кокосовото масло и многобройните му ползи и приложения

Кокосовото масло е изключително полезна растителна мазнина, с широко приложение в кулинарията, здравословното хранене, козметиката.

В КУЛИНАРИЯТА:

За разлика от много други мазнини за готвене, кокосово масло е много стабилно и може да издържа на високи температури при термична обработка (благодарение на високото съдържание на наситени мазнини). Това го прави перфектния избор при сотиране, печене, печене и особено при пържене. Кокосовото масло е обичано и от мнозина вегетарианци, като заместител на животинските мазнини.
Кокосовото масло бива рафинирано и нерафинирано. Нерафинираното кокосово масло има
силно изразен кокосов вкус и аромат, докато рафинирано е обезцветено и обезмирисено. Друга съществена разлика е, че рафинираното кокосово масло има по-висока точка на димене – около 232⁰С, докато при нерафинираното тя е около 177⁰С. Тоест изборът между двете разновидности на мазнината е в зависимост от ястието, което приготвяте и от Вашите лични предпочитания.
Кокосовото масло се съхранява в плътно затворени съдове при стайна температура или в хладилник като съхраняването му в хладилник не е задължително. Ниското съдържание на ненаситени киселини предпазва маслото от окисление и гранясване и удължава срока му на годност – до около 2-3 години.

Кулинарни рецепти с кокосово масло:
Кокосово-бананов сладкиш
Шоколадово брауни с кокосово масло
Кокосова майонеза
Безглутенови палачинки (рецепта и идеи за сладки и солени плънки)
Печено пиле с кокосово масло
Здравословен ягодово-кокосов шейк
Кокосови топчета с бадеми и фурми


В ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ:

Кокосовото масло е една от малкото храни, които могат да бъдат класифицирани като "суперхрана". Уникална комбинация на мастни киселини, влизащи в състава му, оказват значими положителни ефекти върху здравето. Ето и някои ползи за здравето от кокосово масло:
- Кокосовото масло подпомага изразходването на енергия от организма, с което улеснява изгарянето на повече телесни мазнини и предотвратява затлъстяването - един от най-големите здравни проблеми в света. Предпочитана храна е и от много спортисти;
- Кокосовото масло съдържа важната и рядко срещана мастна киселина – лауриновата, която има свойството да убива различни видове вредни бактерии, вируси и гъбички, което го прави естествен антибиотик, помагащ да се предотвратят редица инфекции;
- Интересна особеност на кокосово масло е, че то може да намали чувството за глад, което го прави предпочитано при редица диети за намаляване на теглото;
- Кокосовото масло има способността да понижава нивата на „лошия“ холестерол в кръвта и може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания;
- Мастните киселини в кокосовото масло стимулират мозъчната функция, с което облекчават симптомите при пациенти с болестта на Алцхаймер.

В КОЗМЕТИКАТА:

Кокосовото масло има чудесен подхранващ и овлажняващ ефект, което го прави и широко използвано в козметиката. Благодарение на своя състав от повече от 90% наситени мастни киселини, то попива изцяло в кожата и я прави мека и кадифена. В дълбочина кокосовото масло възстановява кожата от вредите, които нанасят свободните радикали и агресивните фактори на околната среда, а същевременно с това и я предпазва от тях. Редовното му нанасяне помага при борба със стареенето на кожата и появата на бръчки, а също така предпазва кожата и косата от слънчево изгаряне. Кокосовото масло е подходящо както за директно масажиране върху цялото тяло, така и може да участва в редица козметични продукти, маски за лице и коса, масажни масла, сапуни, лосиони и т.н.

Рецепти за домашно приготвяне на натурална козметика:
Домашно приготвен подхранващ лосион за тяло с кокосово масло
Маска за коса с кокосово масло (за суха и изтощена коса)
Маска за лице с кокосово масло (за мазна кожа)
Домашно приготвен балсам за устни с кокосово масло

Източници: www.organicauthority.com;  www.authoritynutrition.com; www.rawgaia.com