Италианска кухня - особености и рецепти

Италианската кухня е една от най-популярните и предпочитани кухни в световен мащаб. Италия е голяма страна с различни климатични и географски особености и е населявана от различни етнически групи, а отделните региони са имали често независимо историческо развитие. По-известни рагионални кухни са: римска, тосканска, сицилианска, неаполитанска, сардинска, ломбардска и пиемонтска кухня. Освен по региони италианската кухня е разделена и по сезони. Най-общо се характеризира с използването на свежи, характерни за съответния сезон продукти. 
Широко използвани в италианската кухня са различни видове меса, които често се обработват в кулинарията под формата на разнообразни и вкусни колбаси - Прошуто, Чоризо, Фелино, Вентричина, Кулатело, Пеперони, Наполетано, Финочиона и т.н. Най-предпочитано е
телешкото месо, макар че и от всички останали видове меса се правят вкусни ястия. Месото обикновено се задушава, пече или се приготвя на грил. Сравнително често използвано е също пилешкото месо, за което италианците знаят чудесни рецепти с вино, с домати, с чушки и т.н. Обичани са и останалите видове птици и дивеча например яребиците, фазаните, бекасите и пъдпъдъците.
Като средиземноморска държава в Италия умело използват морските дарове - стриди, миди, раци, сепия, както и множество видове риби - за приготвяне на богата гама от вкусни ястия. Рибите най-често се пекат на грил, пържат се или се запичат в зехтин с добавка от лимонов сок и ароматни подправки.
От млечните продукти се използват сирена със световно признание - Горгонзола (синьо, полутвърдо сирене, използвано основно като десертно сирене, а също така и при приготвянето на различни видове паста, ризото, полента, салати, сосове, дресинги), Пармиджано или Пармезан (твърдо сирене, което се сервира към голяма част от супи, пици, паста, ризото), Моцарела (меко биволско сирене, използвано при приготвянето на различни салати, лазаня, пици, също и при някои десерти), Маскарпоне (меко кремообразно сирене, използвано за приготвяне на редица десерти), Рикота (прясно сирене, получено от суроватката на биволско, краве или овче мляко, подобен е на извара, подходяща за различни десерти, равиоли, лазаня, а също и в комбинация със зеленчуци), Проволоне (меко сирене, което се втвърдява с времето, подходяща добавка към салати и различни ястия), Бел Паезе (полутвърдо сирене) и т.н.
Зеленчуците са широко използвани в италианската кухня. Най-предпочитани са аспержите, патладжаните, артишока, тиквичките, резенето, доматите, чушките. Поднасят се сурови като салата, задушени в големи порции като гарнитура към месо, пълнени, пържени и задушени със сирене като самостоятелно ястие. Подправят се с ароматни треви или чесън. Варени зеленчуци се предлагат сравнително рядко.
Използват се също голямо разнообразие от плодове. Почти на всяко ядене се поднасят плодове – в пресен вид или обработени под формата на различни десерти - сладоледи (джелато), плодови пици, различни кремове, сладкиши и т.н.
Широко приложение в Италианската кухня намира оризът. Най-често се консумира като основно ястие (световноизвестното ризото), а не като гарнитура. Разнообразието на ризото е наистина огромно – освен ориза други негови съставки са също вино, бульон, масло, пармезан, както и зеленчуци, меса, дивеч, колбаси, морски дарове, риба, подправки и т.н. в различни комбинации и пропорции.
Характерни подправки в италианската кухня са: босилек, риган, розмарин, майоран, салвия, мащерка, мента, магданоз, чесън. По-често подправките се използват в пресен вид, но също се използват и сушени, в различни комбинации и пропорции.
Широко използвани в италианската кухня са сосовете. Поднасят се върху ястието или смесени с него (с различни видове паста, ризото, месни, зеленчукови ястия и т.н.). Сред по-известните сосове са: Болонезе, Карбонара, Миланезе, Дженовезе, Сицилиана, Фрути ди Маре, Аматричана, Куатро Формаджи, Маринара, Путанеска, различни видове песто и т.н.
В Италианската кухня се приготвят и много видове супи. Световноизвестна е супата Минестроне - гъста постна супа, приготвена от различни сезонни зеленчуци с ориз или паста.  Съществуват безброй рецепти и варианти на тази супа в зависимост от съответния район в Италия и от сезона.
Италианската кухня е известна в цял свят с огромното си разнообразие на макаронени изделия (паста). Произвеждат се в разнообразни форми, комбинират се с различни сосове. Спагети, талиатели, лингуини, фетучини, пенне, ригатоне, тортелини, канелони, фусили – това са само малка част от това огромно разнообразие. По правило са самостоятелно ястие, само понякога се сервират като гарнитура. Много от тях, например канелоните, равиолите, тортелините, се поднасят с плънка от месо, шунка или сирене.
Наред с пастата, Италианската кухня е известна по целия свят със своята пица. Приготвя се от тесто, домати, пармезан, различни зеленчуци, меса, риба, морски дарове, подправки. Пиците се приготвят с различни плънки и размери. Поднасят се с вино, бира, като самостоятелно ястие, а малките пици понякога заместват предястието.
Част от ежедневието на италианците е и кафето. То се счита за едно от най-добрите кафета в света. Италианското еспресо е основа за широка гама напитки като капучино, макиато, мокачино, мока, латте и т.н.
Разнообразието от италиански вина е също невероятно голямо. Съществуват над 900 вина с над 240 различни географски наименования за произход. Географията на елитните италиански вина се свързва най-често с отделни малки винарски райони, станали нарицателно за типични продукти и качество като Бароло, Барбареско, Асти, Валполичела, Бардолино, Кианти, Монталчино, Монтепулчано, Болгери и др. Кианти е известно италианско червено сухо вино, доста силно, много известно в цял свят, произвежда се в Тоскана и до днес се продава в типични за него плетени дамаджани.

Ето и някои рецепти, характерни за Италианската кухня:

САЛАТИ

Салата Цезар

Салата Капрезе

Италианска салата със салам

Италианска салата с риба тон, аругула и бял боб

Италианска салата с макарони, спанак, домати и моцарела

Италианска салата с бял боб и артишок

Италианска кълцана салата

Салата от броколи и домати

Салата с октопод



ПИЦИ

Пица Примавера

Пица Маргарита

Пица с патладжан и моцарела

Пица със сушени смокини, сирене и бекон



ПАСТА

Спагети Болонезе

Спагети Карбонара

Спагети Наполитана

Паста Арабиата

Фусили с риба тон



СУПИ

Супа Минестроне

Доматена супа с босилек

Италианска супа от авокадо

Италианска лучена супа



ОСНОВНИ ЯСТИЯ

Пиле Качиаторе

Патладжани Пармиджано

Спецатино кон патате (Задушено телешко с картофи)

Пиле по Флорентински

Пиле Тетразини

Пиле Пенне със сметана

Пиле Карузо

Чикопини



ДЕСЕРТИ

Тирамису

Италиански коледен козунак Панетоне

Бисквити Кантучини



НАПИТКИ

Лимончело (Limoncello)



ДРУГИ ЯСТИЯ