8 неща, които да помним, когато всичко върви зле

“Най-добрия начин да излезеш от нещо е да минеш през него“
―Robert Frost

Днес седя в болничното си легло, чакайки да премахнат и двете ми гърди. Но, по някакъв странен начин, се чувствам късметлийка. Досега не бях имала никакви здравословни проблеми. Аз съм 69 годишна жена в последната стая в края на залата, точно пред педиатричното отделение. През последните няколко часа наблюдавах дузина раково болни пациенти, превозвани в инвалидни колички или в легла на колела. Нито един от тези пациенти не беше по-голям от 17 години.“

Това е нещо, което баба ми е написала в дневника си на 16.09.1977 година. Аз си го фотокопирах и си го закачих на дъската ми за съобщения преди почти цяло десетилетие. То все още е там и продължава да ми напомня, че винаги, винаги, винаги има нещо, за което да бъдеш благодарен. И независимо колко хубав или лош ми се струва живота, трябва всяка сутрин да се събуждам благодарен за него, защото някой някъде отчаяно се бори за своя.

Да си кажем честно, щастието не е липсата на проблеми, а способността ни да се справяме с тях. Представете си всички прекрасни неща, на които умът ви би могъл да се радва, ако не бяхте го опаковали толкова стегнато със своите мъки. Винаги гледайте това, което имате, вместо това, което сте загубили. Защото се брои не това, което светът ви е отнел, а какво правите с това, което ви е останало.

Ето някои напомняния, които да ви мотивират, когато най-много имате нужда от тях:


1. Болката е част от растежа

Понякога, живота затваря врати, защото е време да продължим напред. И това е нещо добро, защото ние често не правим нищо, докато обстоятелствата не ни принудят. Когато времената станат трудни, напомняйте си, че никоя болка не е без цел или причина. Оставете зад себе си това, което ви наранява, но никога не забравяйте урока, който ви е предало. Само защото страдате и се борите не означава, че се проваляте. Всеки голям успех изисква известна битка, за да го постигнете. Хубавите неща отнемат време. Бъдете търпеливи и останете позитивни. Всичко ще си дойде на мястото, може би не веднага, но накрая все пак ще си дойде на мястото.

Помнете, че има два вида болка: болка, която ранява и болка, която те променя. Когато се доверите на живота, вместо да му се съпротивляваме, и двата вида ни помагат да растем.

2. Помнете, че всичко е временно.

Всеки път когато вали, спира да вали. Всеки път когато боли, минава. След тъмното винаги идва светлото – това го виждате всяка сутрин, но все пак често го забравяте и вместо това избирате да вярвате, че нощта ще продължи завинаги. Няма. Нищо не продължава вечно.

Така че, ако нещата вървят добре точно сега, наслаждавайте им се. Това няма да продължи вечно. Ако нещата са зле, не се тревожете прекалено, няма да продължи вечно. Само защото животът не е лесен в момента, не означава, че не можете да се посмеете. Само защото нещо ви тревожи, не означава, че не може да се усмихнете. Всеки момент ви предоставя ново начало и нов край. Вие получавате втори шанс всяка секунда. Просто трябва да го хванете и да направите най-доброто от него.

3. Тревогите и оплакванията не променят нищо.

Тези, които се оплакват най-много, постигат най-малко. Винаги е по-добре да се опиташ да направиш нещо голямо и да се провалиш, отколкото да се опиташ да направиш нищо и да успееш. Нищо не е свършило, ако си загубил; свършило е когато не си направил нищо, но се оплакваш. Ако вярваш в нещо, не спирай да опитваш. Не позволявай сянката на миналото да помрачи входът ти към бъдещето. Да прекараш днес, оплаквайки се за вчера, няма да направи по-светъл утрешния ден. Направи нещо вместо това. Нека това, което си научил да подобри начина ти на живот. Направете промяна и никога не поглеждайте назад.

И независимо от това, което се случва в дългосрочен план, помнете, че истинското щастие започва да се случва, когато спрете да се оплаквате за проблемите, които имате и започнете да сте благодарни за всички проблеми, които нямате.

4. Твоите белези са символи на твоята сила.

Никога не се срамувайте от белезите, с които животът ви е белязал. Един белег означава, че болката е минала и раната е зараснала. Означава, че сте победили болката, научили сте си урока, станали сте по-силен и сте продължили напред. Белегът е татуировка на триумфа, с която да се гордеете. Не позволявайте на белезите на живота ви да изчезнат, но можете да промените начина, по който ги виждате. Можете да гледате на тях като знаци на сила, а не на болка.

Руми някога е казал: “Раната е мястото, където Светлината е влязла е теб.“ Нищо не може да бъде по-близко до истината. От страданието се раждат най-силните души; най-мощните характери в този велик свят са белязани с рани. Гледайте на раните си като знак „ДА! НАПРАВИХ ГО! Оцелях и имам белези, с които да го докажа! И сега имам шанса да порасна дори по-силен.“

5. Всяка малка битка е стъпка напред.

В живота, търпението не е да чакате; то е способността да запазите добро отношение докато работите упорито за мечтите си, знаейки че целта си заслужава. Затова, ако се каните да опитате, отделете си време и извървете целия път. Иначе няма смисъл да започвате. Това може да означава да изгубите стабилност и комфорт за известно време, дори ума си, от време на време. Може да означава да не се храните, така както сте свикнали и да не спите там, където сте свикнали, за седмици и повече. Може да означава да разтегнете зоната си на комфорт толкова много, че постоянно да имате усещането за студ и мраз. Може да означава да пожертвате взаимоотношения и всичко, с което сте свикнали. Може да означава да приемете подигравки от другарите си. Може да означава много време, прекарано в самота. Самотата, въпреки това, е подарък, който прави великите неща възможни. Тя ви дава пространството, от което имате нужда. Всичко останало е тест за вашата решителност, за това колко силно искате да постигнете целта си.

И ако го искате, ще го направите, независимо от неуспехите, отхвърлянето и това, че всичко е против вас. И всяка крачка ще ви кара да се чувствате толкова по-добре, колкото не бихте могли да си представите. Ще разберете, че борбата не е заради пътя, тя е самият път. И си струва. Затова, ако ще опитвате, извървете целия път. Няма по-хубаво чувство от това в света… няма по-хубаво чувство от това да знаеш, какво означава да бъдеш ЖИВ.

6. Негативизма на другите не е ваш проблем.

Бъдете позитивни, когато сте обградени от негативност. Усмихвайте се, когато другите се опитват да ви повалят. Това е лесен начин да поддържате ентусиазма и фокуса си. Когато другите хора се отнасят зле с вас, продължавайте да бъдете себе си. Не позволявайте нечия чужда горчивка, да промени човека, който сте. Не може да приемате нещата твърде лично, дори когато изглеждат лични. Много рядко хората правят нещо заради вас. Те правят нещата заради тях.

Преди всичко, никога не се променяйте само за да впечатлите някой, който ви е казал, че не сте достатъчно добри. Променете се, защото това ще ви направи по-добър човек и ще ви донесе по-светло бъдеще. Хората, така или иначе ще говорят, независимо от това какво правите или колко добре го правите. Затова, тревожете се за себе си, преди да се тревожите какво мислят другите. Ако силно вярвате е нещо, не се страхувайте да се борите за него. Преодоляването на нещо, което другите мислят за невъзможно, дава огромна сила.

Шегата настрана, животът ви се дава само веднъж. Това е! Така че, правете това, което ви кара да се чувствате щастливи и бъдете с този, който ви кара да се усмихвате, често.

7. Това, което има да става, ще стане

Истинската сила идва, когато имате твърде много неща, за които да плачете и да се оплаквате, но вместо това, предпочитате да се усмихвате и да се радвате на живота. Има скрити благословии във всяка трудност, пред която се изправяте, но трябва да сте готови да отворите сърцето и ума си, за да ги видите. Не можете да накарате нещата да се случат насила. Може само да се побъркате докато опитвате. По някое време трябва да се отпуснете и да позволите каквото има да става – да става.

В края на краищата, да обичаш живота си означава да се довериш на интуицията си, да се възползваш от шансовете си, да губиш и намираш щастието, да се радваш на спомените си и да се учиш чрез опит. Това е дългосрочно пътуване. Трябва да спрете да се притеснявате, чудите и съмнявате на всяка крачка по пътя си. Смейте се на конфузните ситуации, изживявайте съзнателно настоящия момент и се наслаждавайте на живота, който се открива пред вас. Може и да не стигнете там, където първоначално сте имали намерение, но накрая ще пристигнете точно където трябва.

8. Най-доброто нещо, което можеш да направиш е да продължаваш да вървиш.

Не се страхувай да започваш отново – да опитваш отново, да обичаш отново, да мечтаеш отново. Не позволявай не трудните уроци да втвърдят сърцето ти. Най-добрите уроци на живота често се учат в най-лошите времена и от най-лошите грешки. Ще има времена, когато ще изглежда, че всичко, което може да тръгне зле, тръгва зле. И може да си мислите, винаги ще си останете в тази дупка, но няма. Когато се чувствате готови да се откажете, помнете, че понякога нещата трябва да се объркат много, преди да се оправят. „Веднага след тежка операция, преди пациентът да дойде в съзнание, операционната маса изглежда така, сякаш там е извършено убийство.“ Понякога трябва да минете през най-лошото, за да стигнете на най-доброто място.

Да, животът е корав, но ние сме по корави. Намерете сила да се смеете всеки ден. Намерете кураж да се почувствате различен, дори красив. Намерете това в сърцето си, за да накарате другите да се усмихнат също. Не се стресирайте излишно за неща, които не можете да промените. Живейте просто. Обичайте щедро. Работете старателно. И дори да не успеете веднага, продължавайте. Продължавайте да растете.

Всяка сутрин се събуждайте и давайте всичко от себе си, за да изпълните следните задачки за деня:
  1. Мислете позитивно.
  2. Хранете се здравословно
  3. Поспортувайте днес.
  4. Тревожете се по-малко.
  5. Работете упорито.
  6. Смейте се често.
  7. Спете добре.

Повторете…

източник: http://www.marcandangel.com/