Френската кухня - кулинарни изкушения с изтънчен вкус

Френската кухня е известна като най-добрата и изтънчена кухня в света. Основните фактори, повлияли за оформянето на характерната френска кухня са безспорно природните условия и ресурси на Франция. Те са по-разнообразни от която и да е друга европейска страна, благодарение на Алпите, и благоприятстват развитието на селското стопанство. Климатът е топъл, влажен, морски, ето защо тук растат много южни растения - има големи масиви с лози, благодарение на което Франция е голям световноизвестен производител на вино. Голям производител е също на селкостопанска продукция, а животновъдството е силноразвито - Франция е една от страните с най-голямо и разнообразно

производство на сирена.

Подправките са друга основна съставка на френската кухня. Наложили се още по време на Френската Революция, истинското им познаване и до днес владеят само специалистите готвачи. Характерно за френската кухня е овкусяването на ястията с т.нар. “букет гарни”. Букет гарни представлява микс от подправки и билки и може да е направен от свежи съставки, които са вързани заедно на връзка или сухи съставки, смесени и направени на вързопче. Така приготвени те се използват за овкусяване на супи, задушено, сосове, яхнии или месни ястия. Връзката или вързопчето подправки се поставя в съда за готвене, заедно с останалите продукти и се премахва преди сервиране. Франция е известна също като “извор” на различни видове световноизвестни вина като Каберне Совиньон, Шардоне, Мерло и т.н. Освен по основното си предназначение, виното се използва също и при приготвянето на сосове и маринати. Богатият избор на различни видове вина широко се използва като добавка към много предястия, основни ястия и десерти. Франция е известна също като “извор” на различни видове световноизвестни вина като Каберне Совиньон, Шардоне, Мерло и т.н. Фламбирането е един от най-важните методи за финалното оформяне на някои месни ястия, а често и най-голямата атракция при сервиране.
Редица наименования в кулинарията са се наложили от френската кухня - рагу, омлет, суфле, ордьовър, консоме, крем Брюле, различни видове сосове (Бешамел, Шофроа, Беарнез и др.). Във френската кухня се използват ранообразни продукти. Най-използваните видове меса са говеждото, телешкото, овнешкото и агнешкото, обикновено почистени от тлъстините. По-рядко се консумира свинско месо. Като гарнитура към месото най-често се поднасят картофи в малки количества, но чудесно приготвени. Приготвянето на месо с плънка е широко разпространено. Месата и плънките често се приготвят с гъби или с трюфели. От трапезата на французина не липсват и дивечът и птиците. Охлювите и жабешките бутчета се считат за изтънчен деликатес. А най-важното при едно ястие е сосът. Във френската кухня широко са застъпени рибите, мекотелите, ракообразните (стриди, миди, морски раци и т.н.).
Френската кухня се отличава и с голямо разнообразие на зеленчукови гарнитури, предястия и салати. От зеленчуците преобладават грах, ангинари, аспержи, чесън, домати, бамя, гъби, приготвени по най-различен начин - сварени, запържени, задушени, запечени. Яйцата са също важен елемент от френската кулинарна традиция. Типичен пример е многообразието от рецепти за омлети, също пълнени яйца и др.
Друг изключително важен и популярен продукт във френската кухня е сиренето. Във Франция са регистрирани над 400 вида сирена, различаващи се по вкус, форма, цвят и острота. Най-популярните сред тях са бри, рокфор, гауда, едамер. Освен това има още много други (напр. ементал, раклет и др.), които оригинално са били създадени в други европейски страни, но в последствие са добили широка популярност във френската кухня.
 Използват се широко както като съставки за сосове, така и като десерт, който според традицията се състои от 4 вида сирене: прясно, отлежало, с плесен и твърдо. Сирената са най-предпочитаният десерт след обяда или вечерята и са неизбежна съставка на много ястия — преди всичко на печените. Обикновено се предлага заедно с плодове като ябълки, грозде, ананас и др.

Френската закуска (наречена още континентална) е лека и обикновено се състои от кроасан, препечени филии, сирена, колбаси, пържени яйца, конфитюр, кафе, чай. Обядът или вечерята започват със студено предястие, последвано от основното ястие, включващо риба и/или месо, евентуално и двете, после зеленчук или салата, накрая десерт, който може да бъде сирене, пресни плодове или сладко ястие — например сладолед или плодове с разбита сметана. Супа се поднася само на вечеря. Ордьоврите биват топли и студени според сезона на консумирането им. Важен елемент на салатите са заливките, на които се отделя специално внимание.

Рецепти от Френската кухня:

ПРЕДЯСТИЯ

САЛАТИ

СУПИ

ОСНОВНИ ЯСТИЯ

ДЕСЕРТИ