16 здравословни ползи от сока от прясно зеле

Сокът от прясно зеле е богат на фитонутриенти, които подпомагат естествената защита на организма срещу свободните радикали, предизвикващи увреждане на клетките.

Сокът от прясно зеле повишава естествената
способност на организма да се самопречиства от натрупаните токсини и по този начин помага за предотвратяване на редица заболявания на белия дроб, дебелото черво, стомаха и простатата.

Сокът от прясно зеле съдържа млечна киселина, която е отличен дезинфектант за дебелото черво.

Сокът от прясно зеле ​​е чудесно противовъзпалително средство, което помага при артрит и други дегенеративни възпалителни заболявания.

Сокът от прясно зеле прави чудеса при борбата с астмата и дори при бронхит, повишавайки възстановителната способност на дихателните пътища.

Сокът от прясно зеле прави чудеса също при стомашни язви, дивертикулоза и при храносмилателни проблеми като цяло. Сокът от зеле съдържа сулфорафан, който убива бактериите, причиняващи пептична язва (хеликобактер пилори). Сокът помага и за защитата на стомашно-чревния тракт от гастроезофагеален рефлукс. Зелевия сок съдържа също така аминокиселината глутамин, която е много важна за доброто здраве на храносмилателната система. Сокът от зеле съдържа йод, както и хлор, които осигуряват отлична защита на стомашно-чревния тракт от различни „нашественици“.

Сокът от прясно зеле укрепва имунната система, а също така помага при лечение на алергии, благодарение на съдържанието на незаменимата аминокиселина хистидин. Глюкозинолатите, съдържащи се в зелевия сок също стимулират имунната система.

Сокът от прясно зеле понижава холестерола и помага в процеса на детоксикация на черния дроб. Той е мощен антиоксидант.

Сокът от червено зеле съдържа значително количество витамин C, който помага в борбата с бактериалните и вирусни инфекции. Червеното зеле съдържа 5 до 6 пъти повече витамин С от бялото зеле. Също така съдържа мощния антиоксидант антоцианин.

Освен това сокът от зеле съдържа сулфорафан - вещество, което има силно изразено противораково действие. Освен това зелевия сок е богат на желязо.

Сокът от прясно зеле възпрепятства преобразуването на въглехидратите в мазнини и по този начин предпазва организма от затлъстяване.

Плодовите и зеленчуковите сокове се смилат и усвояват много по-бързо от организма в сравнение с консумирането на плодовете/зеленчуците в суров, необработен вид, тъй като се съкращава времето за усвояване от часове до около 10-15 минути.

Сокът от червено зеле съдържа също Омега-3 мастни киселини, които предпазват от сърдечносъдови заболявания, като намаляват холестерола, разширяват кръвоносните съдове и нормализират кръвното налягане.

Сокът от зеле съдържа също големи количества магнезий, калий, калций, както и малки количества натрий – важни елементи за човешкия организъм, които допринасят за хормоналния баланс, за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система, както и за устойчивостта на костите.

Зелевият сок ​​съдържа витамини A, E, C, K и витамин U, както и почти всички витамини от група В, включително фолиева киселина.

Ферментиралия сок от зеле предпазва организма от развитие на кандида инфекции.

Не забравяйте, сокът от зеле трябва да се разрежда с вода (4 части вода към 1 част сок) или с други зеленчукови или плодови сокове, тъй като вкусът му не е чак толкова приятен.

Paul Haider - Master Herbalist


Източник: http://one-vibration.com/profile/DrPaulHaider?xg_source=profiles_featuredList#.Uxwalfm1aRZ