Ползите от добрия сън и как да ги увеличим


Чудили ли сте се някога, защо просто не можете да отслабнете, независимо колко упорито се опитвате? Или, може би, защо се чувствате толкова нестабилни и непродуктивни през деня?

Всичко това може да са симптоми на недоспиване.

Има си причина, за да спим. Ние спим не защото можем, а защото трябва. Телата ни са създадени  да работят усърдно през деня и след това да си починат и да се заредят през нощта. През сегашните времена, всеки постоянно тича за някъде, опитавйки се да върви в крак с бързо развиващото се общество, чийто единствен интерес е създаването на печалба. Всеки от нас иска да има повече успех, да бъде на върха в своята област, но сигурен съм, не и за сметка на здравето ни.

Основни ползи от съня:

Лекарите по целия свят, включително тези в Харвард и Университета по медицина в Ню Йорк, са открили, че сънят е полезен поради много причини, включително:

Тегло– Хормоните лептин и грелин влияят на твоя апетит – грелин стимулира апетита и те кара да се чувстваш постоянно гладен, а лептина го подтиска, като по този начин казва на мозъкът ти, че си нахранен. Сигурно се чудите: какво общо има това със съня? Ами липсата на сън води до падането на нивата на лептина и увеличаване нивата на грелина, поради което умът постоянно получава сигнали, че сте гладен, кара ви да ядете повече и да дебелеете.


*Забелязали ли сте как след тежка нощ , сутринта се озверели от глад? Е …разбрахте каква е причината, нали?

Настроение
– Хроничното недоспиване е една от причините за промяна на настроението, раздразнителност и липса на интерес в ежедневните дейности. Ако недоспиването продължи дълго време, може да доведе до умствено разстройство от рода на Алцхаймер, удар или депресия.

Умствени способности и учене – Умът съхранява новата информация в дългосрочната памет по време на съня, чрез процес, който се нарича обобщение на паметта. Защо мислите хората винаги препоръчват на студентите да се напят добре преди изпит?

Имунна система и сила: Тялото ви създава допълнителни молекули протеини докато спите, което помага за засилване на имунната система и отслабналите муслули.Така ще сте по-способни да се справяте с дейности, изискващи физическо натоварване.

Как да си починем добре през нощта

Вашата продуктивност видимо отслабва, когато сте изморени, раздразнителни, не сте способни да помните или сте болни. И все пак повечето хора не могат автоматично да почнат да заспиват по-рано и да спят по-дълго, само защото са се запознали с тази информация. Затова, за тези хора, които имат проблеми със съня и тези, които просто не могат да намерят време да спят, ето някои малки и лесни хитринки за това как да заспите и как да спите по-дълго.

Тихо и тъмно: Установено е, че ако стаята, в която спите е тиха и тъмна стая, човек заспива по-лесно.Така че, изключете всички светлини и звуци, преди да си легнете.

Отпуснете се: Вземете си топла вана с душ гел от лайка или лавандула, после оставете кожата си леко влажна и си облечете любимата пижама. Опитайте се да направите това поне един час преди лягане, така че да сте готови да си легнете веднага, когато ви се доспи.

Бъдете активни: Когато сте активни през деня, тялото ви използва енергията, която сте погълнали с храната. И по този начин, когато си лягате, ще бъдете изморени и готови за сън и ще спите повече.


Създайте си рутина: Лягайте си по едно и също време всяка вечер и ставайте по едно и също време сутрин. Това ще ви създаде навик за сън и с течение на времето ще стане напълно естествено за вас. Така че, планирайте всичките си дейности, съобразявайки се с времето за сън.

Престанете да се тревожите: Времето за сън трябва да бъде време за почивка и възстановяване, затова не взимайте проблемите си с вас в леглото. Ако се тревожите, няма да заспите.

Надявам се, че сега ще си починете добре, за да сте готови за работа.

Joel Mark