Вземи решение и не се обръщай назад

Преди да решиш какво точно да направиш, обмисли го добре. Не се насилвай да вземеш веднага решение. Остави го да отлежи в главата ти поне една нощ. Не случайно старите хора казват, че утрото е по-мъдро от вечерта.

Много помага вечер преди да заспиш да
формулираш правилно въпроса и проблема си, да помислиш за резултата, който искаш да постигнеш – не за начините, как да го постигнеш, а крайният резултат. Както казва Боб Проктор - треньоор по мотивация от световна класа – „Ако знаеш как да постигнеш целта си, значи не е достатъчно висока”.

Важно е обаче да знаеш целта. Представи си ясно крайния резултат. Представи си го във възможно най-големи детайли. После се опитай да не мислиш за проблема или въпроса.
Определи си някакъв срок, в който трябва да вземеш решение и не го отлагай. След това насочи вниманието си върху нещо друго, нещо разтоварващо.


Докато ти гледаш телевизия или четеш книга обаче, подсъзнанието ти ще продължава да търси отговор на въпроса ти. То няма да спре да работи и ще направи така, че ако се вслушаш в сърцето си, в интуицията си, ще знаеш какво да направиш.

На сутринта, или когато изтече срокът, за който трябва да вземеш решение – това, което ти дойде най-напред на ума, това направи. И край – повече не мисли за останалите възможности, за нещата, които може би ще пропуснеш или че това, което си избрал не е било най правилното решение.

Няма такова нещо като неправилно решение. Всяко нещо, което правиш, за да постигнеш целите си – ще те изведе до тях. Понякога няма да си избрал най-краткия път, но със сигурност си на верния път, докато правиш каквото и да е, което на съответния етап смяташ, че е полезно за резултатите ти.

Ти винаги имаш на твоя страна Вселената, ангелите и всички природни сили, които ще ти помогнат да намериш пътя. Както пише Паулу Куелю: Когато искаш нещо много силно, това значи, че желанието ти се е зародило в сърцето на вселената и тя ще задвижи всички сили, за да ти помогне да го постигнеш. Може би не винаги по твоя начин или по начина, който ти е известен. Тя си има свои начини и свои пътища. Ти трябва да имаш вяра и да не спираш да работиш.

Не се отказвай да вземеш решение и не се изкушавай да го отложиш след като наближи срокът, който си си дал, защото после пак ще се откажеш, пак ще отложиш и така всеки път ще ти бъде по-лесно да се откажеш, отколкото да го направиш. Бъди дързък. Вземи решение и бъди готов да си понесеш отговорността за него. Успелите хора са известни с това, че са готови да вземат трудни решения и да ги следват докрай. И да поемат отговорност за действията си.

Дори да имаш неясноти в началото, как точно ще се развият нещата, откъде ще минеш, как ще стигнеш, не оставяй това да ти попречи да вземеш решение. Прави каквото можеш в момента, останалото само ще си дойде на мястото. Когато свършиш първата задача, вече ще си наясно какво трябва да направиш за да продължиш. Ще си наясно със следващата стъпка. И така стъпка по стъпка.

Това е като да плетеш фанела. Не можеш да си представиш, че едно малко бримка има нещо общо с цялата работа, но бримка по бримка, фанелата се изплита. И колкото повече крачи правиш толкова по- ясна ще бъде картината.

Дори да не вървиш с желаната скорост, дори да кривнеш правилния път – крайният резултат винаги ще бъде постигането на твоята цел. Защото ще имаш прекрасни възможности да нагласиш курса по време да работата си, с течение на времето.

Не е необходимо да си идеален в 100% от времето и в 100% от действията си. Важното е да вземеш решението и да започнеш да правиш нещо.

Гарантирано е, че в началото нещата ще тръгнат по-добре от очакваното. Защото по-този начин вселената те насърчава да продължаваш напред. Разпалва желанието ти до такава степен, че да искаш да продължиш, че да си представиш вече победата. Да се почувстваш победител. Така имаш мотивация да продължаваш да даваш всичко от себе си и да очакваш най-доброто. Да очакваш, че нещата ще се развият така, както на теб ти се иска. Да подклаждаш постоянно пламъчето.

Защото без изгарящо желание – нищо няма да постигнеш, или ще постигнеш посредствени неща, което пак е нищо!