Ден 31: Диета и хранене


“той каза едно и едно и едно са три” - Бийтълс
“Не е каквото ядеш”

Диетата и храненето постоянно са една от най-горещите теми в съзнанието ни и една от темите, на които се обръща изключително внимание в нашата култура. Да приведем диетата и тялото си отново в равновесие може би изглежда изключително трудно и непреодолимо, но е наистина просто нещо. Нека ви дам малко минала информация, така че да можем да променим мисленето си заедно, преди да пристъпим към упражнението-задачка за ден.

Има един абсолютно гениален дизайн зад всички живи същества. Погледнете лалето, върбата, комара, колибрито, газелата и кита. Всички тези живи организми са в идеално равновесие. Те живеят напълно в настоящия момент, и следват напълно желанията си. На всеки е дадена необходимата интелигентност, която да го води към идеалната диета. Има растения и дървета, които живеят превъзходно във всякакъв климат. Има насекоми и животни, които живеят прекрасно във всеки климат. Те всички са предназначени и създадени да виреят при съответни условия. И планетата им осигурява всичко, от което имат нужда, за да бъдат в равновесие.

Хората се намират в абсолютно същото положение. Ние сме предназначени и създадени физически да „виреем”. И аналогично, планетата ни осигурява всичко, от което имаме нужда. Единствената разлика между нас и останалите създания е че ние имаме способността да изкривяваме това естествено равновесие с нашето мислене. Ние сме способни да си спомняме миналото, да се тревожим за бъдещето и напълно да се съмняваме и притесняваме в настоящето. Всичкото това прекалено мислене ни извежда от естествената форма на растеж, на преуспяване и процъфтяване. Главният виновник за тази липса на равновесие е идеята за страх, с която ни бомбардират от всяка посока. Тази идея идва от вестниците, телевизиите, рекламите, семействата и приятелите ни, медицинските организации и безбройните фирми, които рекламират продуктите си, използвайки всякаква информация, която може да им помогне да реализират печалби.

Посланията за страх и тревожност относно диетите и храненето са се развили до такава степен, че безгрешно можеш да доловиш страха в очите на купувачите в хранителните магазини. Тези разтревожени клиенти като обезумели четат хранителната информация по етикетите, опитвайки се да запомнят всички неща, които трябва да избягват. Те също четат маркетинговите лозунги върху продуктите, които твърдят, че тялото ни се нуждае от нещо и техния продукт може да попълни тази липса. Това ни кара да купуваме поради страх от липса на нещо. Някой текущи примери за такова мислене включват посланията за антиоксидантите, които да се борят с токсините около нас (включително слънцето), или антибактериалните спрейове, които да се борят с всичко невидимо, дори бактериите и вирусите близо до нас.

Нека помислим малко за това – телата ни са пълни с милиони микроорганизми, всички с идеална интелигентност да създадат идеално взаимодействие и равновесие в организма ни. Всичко, от което имаме нужда е просто да им се доверим. Да се доверим! Телата ни знаят как да доставят кислород до всяка клетка, как да контролират дишането и кръвообращението, как да изпращат билиони електрически и химически сигнали в минута. Как може някакъв учен или доктор да си мисли, че знае кое е правилно за нашите тела повече отколкото вродената интелигентност на самите ни тела?

Колко знаехме за микробиологията и хранителната биохимия преди 2000 години? Ами преди 200 години? Помислете колко много сме научили и открили само за последните 20 години. Компаниите за витамини и хранителната индустрия ни кара да повярваме, че не сме имали адекватни знания само преди 20 години. Какво ще твърдят след 20 години? Те се опитват да ни убедят, че ние не сме подготвени да си избираме правилната храна днес.

Предлагам ви да спрете всичкия този шум. Нови заключения и културни послания винаги ще се променят от десетилетие на десетилетие и затова нямат никаква дългосрочна стойност. Вместо да купуваме, водени от временни вярвания и идеи, нека систематизираме всичката тази объркваща информация в проста, издържаща проверката на времето истина. Основната истина е че телата ни, също като тези на растенията и животните, вече имат програмирана в себе си интелигентност, която им е необходима, за да оцелеят. Доверете им се. Следвайте инстинктите си. Доверете се на тялото си!

Ето я най-важната истина за диетите и храненето: Не е важно какво ядете – важно е какво чувствате към това, което ядете!

Знаете ли, че в един експеримент със зайци, които насила са хранени с храни с високо съдържание на холестерол, голям процент от зайците са получили сърдечни удари. С изключение на група животни, които били гушкани и галени преди да бъдат нахранени. Тези зайци, в по-спокойно емоционално състояние, били способни физически да обработят холестерола по различен начин!

Вашите вярвания за храната и храненето неизбежно съответстват на поведението на тялото ви. Вие със сигурност знаете някой, който твърди: „Мога да ям каквото си поискам и не качвам нито грам.” Със сигурност познавате и такъв, който твърди, че колкото и малко да яде, не може да отслабне.” Някога забелязвали ли сте, че тези вярвания така са вкоренени в хората, че тялото им действа според тях?

Доверете се на вродената мъдрост на тялото си и следвайте инстинктите си. Ако ви се яде месо, яжте. Ако ви се ядат плодове, или цвекло или моркови, яжте тях. Ако ви се яде донът със сладко – хапнете си го! Доверете се, че вашето тяло, с неговата вродена интелигентност, ще знае какво да направи.

Да се върнем на в царството на растенията и животните отново. Там няма послания, внушаващи страх или научни изследвания и маркетингови проучвания, само чисти инстинкти и нужди. Всеки от нас, като човешко същество, вътре в себе си е снабден с всичко, от което се нуждае, за да оцелее.

Ето и задачката за днес: спрете всички външни информации, които получавате за диетите и храненето. Слушайте единствено собствените си нужди днес. Не приемайте нищо, водени от страх или нещо, което са ви казали, че „трябва” да ядете. Слушайте единствено собствените си желания. Когато изберете храната си, си повтаряйте следното твърдение:” Физическото ми тяло, с неговата безгранична интелигентност, ще знае точно какво да направи с тази храна, така, че да извлече максимална полза от нея.” Повтаряйте си го всеки път, когато се храните днес. Нека тази идея бъде винаги с вас.

Начинът, по който гледате на диетата и храненето ще бъде напълно променен, когато се научите да давате на тялото си авторитета и свободата, от която се нуждае, за да се поддържа, вместо да давате тази сила на външни източници и външни внушения. С течение на времето ще откриете, че диетата ви се променя според вашите желания, че ставате все по-здрав, имате повече енергия, ще имате повече яснота на мислите ще спите по-добре и ще се чувствате по-добре физически. Как ви се струва това като един малък страничен ефект?!


Rick Schaefer, M.D.