Ден 30: Обновете своята музика

„ вземете една тъжна песен и я направете по-добра” - Бийтълс

“Когато се почувствате подтиснати и изтощетени, запейте си песен, това ще оправи деня ви” -Earth, Wind & Fire


Днешното упражнение е наистина кратко и наистина дълго. Това е една много проста идея, която ще продължи да ви учи преднамерено да създавате своя собствена среда по начин, който ви харесва. Днес ще се спрем на музикалната ви колекция.

Очевидно е, че има музика, която ще ви ободри и зареди … и има музика, от която ви прилошава, увеличава напрежението и нивото ви на стрес и ви прави сприхави и избухливи. За повечето любимата музика е музиката, която са слушали от времето на колежа или университета, независимо дали са 50-те, 60-те, 70-те, 80-те, 90-те и т.н. години. Би могла да бъде ранния рок, кънтри, джаз, ню уейв, поп или фолк. Може да бъде пиано, акустична китара или хеви метъл. Има огромно разнообразие за това, което може да успокояващо и ободряващо за всеки отделен човек.


Музиката, която ви лази по нервите обикновено е любимата музика на други хора. (Помислете). Може да бъде любимите звуци на децата ви, на родителите ви, на съквартиранта ви от Ню Орлиънс, на съпруга ви от Нашвил …сващате идеята. Колко пъти родителите ни са ни молили „да изключим или намалим тази врява”? Забавно е, че и децата ни по някое време започват да ни молят за същото?

Първата част от упражнението е очевидна: заобиколете се с музика, която ви зарежда. Това означава музика едновременно с положителни звуци и положително лирическо послание. Добре, опитайте това: пускайте си колкото можете повече песни с любовен текст! Мислете също за любовта към човечеството. Помислете за „Невероятната благословия”, „ Какъв прекрасен свят”, „Всичко е красиво” … списъкът с песни на любовна тема продължава неопределено.

Второ, ако искате по-практичен начин за селектиране на позитивната музика, Д-р Давид Хоукинс е използвал кинезиология, за да измери музиката, отчитайки едновременно изпълнителя и стила по определена скала. По неговата скала от 1 до 1000, 200 е неутралната позиция. Всичко, което е под тази точка носи негативна емоция, всичко, което е над нея – позитивна. По тази скала, 600 и нагоре носят просветление, а тези с 1000 предизвикват връзка с божественото.

Може да намерите „музикалната скала, която той нарича „енергията на музиката” на 97 стр. от книгата на Д-р Хоукинс „Истината срещу лъжата”

Следва извадка от някои от неговите класации. Оценете ги според скалата описана по-горе и вижте дали ще се съгласите с оценката на Д-р Хоукинс:

Гангстерски рап (Gangster Rap): 35

Хеви метал (Heavy Metal): 95

Поп рок (Pop Rock): 205

Диско (Disco): 235

Кънтри (Country Western): 255

Роулинг стоунс (Rolling Stones): 340

Елвис (Elvis): 420

Бийтълс (The Beatles): 460

Рей Чарлз (Ray Charles): 485

Сантана (Santana): 515

Бах (Bach): 530

Джордж Харисън (George Harrison): 540

Моцарт (Mozart): 540

Крисмас Каролс (Christmas Carols): 550

Песента Невероятна благословия (The song Amazing Grace): 575

Pachelbel's Canon in D: 690!



Помислете как да извлечете колкото се може повече от музикалната колекция, която имате. Може да пропуснете рап концерта и да си изсвирете някоя нежна песничка на пианото, китарата или от CD-плейъра, или дори идете на симфоничен концерт. Вярвам, че ще получите положителния ефект от тази музика, дори да задремете по време на концерта!

Кой знае може би следващото ви мероприятие ще бъде да слушате Pachelbel’s Canon (камерна музика от Johann Pachelbel)