Продукти:
8
средноголеми артишока
20
бр. аспержи
¾
ч.чаша зехтин
30
гр. шамфастък (почистен)
1
стрък зелен лук
2
суп.л. галета
1
белтък
1/2
ч.чаша вода
2
скилидки чесън
Сокът
от ½ лимон
Чери
домати (за гарниране)
Сол
Бял
пипер
Приготвяне:
Артишокът
се почиства като се оставя само сърцевината и се сварява във вода с малко сол и
лимонов сок, до готовност, след което се отцежда и се нарязва на филийки. В
отделен съд се сваряват и аспержите, в подсолена вода, след което също се
отцеждат. Междувременно се приготвя соса като с помощта на блендер се разбиват
белтъка, чесъна, зеления лук, шамфъстъка, лимоновия сок, галетата, малко сол и
бял пипер и ½ ч.чаша вода. След като сместа стане хомогенна се добавя зехтина –
на тънка струйка, при непрекъснато разбиване. Накрая при нужда се доовкусява
със сол и пипер. Готовото ястие се сервира като върху чиниите се подреждат
парчетата артишок и аспержите, поливат се със сос и се гарнират с чери
доматчета.
Добър
апетит!
Източник:
www.euro.tienda.com