Задушено пилешко с каперси по средиземноморски

Продукти за 4 порции:
1 цяло пиле
1 глава лук
1 морков
1 малка връзка магданоз
1 скилидка чесън
2 дафинови листа
1 суп.л. брашно
3 суп.л. зехтин
1 ч.чаша бяло вино
3 ч.чаши вода
4 ч.л. каперси
Сол
Черен пипер

За гарниране:
2 суп.л. зехтин
10 стръка зелен лук (или шалот)
10-12 бр. гъби (печурки)

Приготвяне:
Пилето се разделя на порционни парчета, посолява се и се запържва в дълбок съд в мазнината до златист цвят, след което се изважда и в същата мазнина се задушават нарязаните на дребно лук, морков и магданоз, счукания чесън, дафиновите листа. Овкусяват се със сол и черен пипер и след 2-3 минути се добавя брашното. Разбърква се добре, налива се водата и виното и се вари 5-6 минути за да се изпари част от течността, след което се добавят запържените парчета пиле. Задушава се на бавен огън още 20-30 минути, до пълна готовност на месото като 3-4 минути преди края се добавят каперсите. Междувременно в отделен съд се подготвя гарнитурата – зеления лук се нарязва на дребно, гъбите се нарязват на филийки и заедно се задушават в 2 суп.л. зехтин за 5-10 минути. Готовото ястие се сервира топло.

Добър апетит!

Източник: www.mediterranean-food-recipes.com