За
тестото:
-
330 гр. брашно
-
160 гр. краве масло
-
1 ч.л.
суха мая за хляб
-
1 яйце
-
160 гр. заквасена сметана
-
50 гр. захар
-
1 щипка сол
За
плънката:
-
200 гр. смлени орехи
-
150 мл. вода
-
130 гр. захар
-
кората от 1 лимон
-
4 суп.л. стафиди
Приготвяне:
Жълтъците,
маслото, сметаната и захарта се разбиват с миксер. Добавят се
брашното и маята и се замесва тесто, което се оставя да отлежи в хладилник около 12 часа. Тестото се изважда от хладилника и се оставя да стои на стайна температура още 1-2 часа. Междувременно се прави плънката: водата и захарта се кипват, след което се отстраняват от огъня, добавят се орехите, стафидите и настърганата кора от лимон. Плънката се оставя да изстине, след което се разделя на 2 части. Отпочиналото тесто също се разделя на 2 части и от всяка една от тях се разточва лист с дебелина около 0,5 см. Върху всеки лист се поставя плънка и се завива на руло. Двете рула се поставят върху намаслена тавичка за печене, намазват се с разбитото яйце и се пекат при 200°С за около 35-40 минути. Готовото руло се сервира охладено, нарязано на парчета с дебелина около 1 см.
брашното и маята и се замесва тесто, което се оставя да отлежи в хладилник около 12 часа. Тестото се изважда от хладилника и се оставя да стои на стайна температура още 1-2 часа. Междувременно се прави плънката: водата и захарта се кипват, след което се отстраняват от огъня, добавят се орехите, стафидите и настърганата кора от лимон. Плънката се оставя да изстине, след което се разделя на 2 части. Отпочиналото тесто също се разделя на 2 части и от всяка една от тях се разточва лист с дебелина около 0,5 см. Върху всеки лист се поставя плънка и се завива на руло. Двете рула се поставят върху намаслена тавичка за печене, намазват се с разбитото яйце и се пекат при 200°С за около 35-40 минути. Готовото руло се сервира охладено, нарязано на парчета с дебелина около 1 см.
Добър апетит!
Източник: www.food.com