Продукти за 4
порции:
4
филета сьомга
250
гр. зелени чушки
1
глава лук
4
скилидки чесън
Сокът
от 1 лимон
250
мл. сухо бяло вино
250
мл. рибен бульон
1
връзка магданоз
4
суп.л. зехтин
1
лимон (за гарниране)
Варен
ориз или пържени картофи (за гарниране)
Сол
Приготвяне:
Филетата
сьомга измиват, подсушават се с кухненска хартия, поръсват се със сол, поливат
се с лимоновия сок и се оставят да се мариноват за 15-20 минути. Междувременно
лукът и чушките се почистват, нарязват се на дребно и се задушават в половината
от мазнината. Добавя се виното и бульона и се оставя да ври на бавен огън около
10-15 минути. Около 5 минути преди края се добавя и нарязания на дребно
магданоз и сосът се пасира. В отделен тиган се загрява останалата част от
мазнината и в нея се запържват обелените скилидки чесън, след което се изваждат
и в същата мазнина се изпържват филетата сьомга до готовност. Готовото ястие се
сервира като на дъното на чинията се поставя от соса, върху него – филетата
сьомга и по 1 скилидка чесън и се гарнира с резенче лимон и варен ориз или
пържени картофи.
Добър
апетит!